tiistai 9. elokuuta 2016

Ruuanlaiton alkeet

Uusi alku - aloitetaan siis ihan alusta. Näin syksyn aikaan moni haluaa aloittaa uuden elämäntavan, opetella syömään paremmin, terveellisemmin, useammin ja ehkäpä laihtuakin siinä samalla. Miten se siis tehdään? Punnitaan ruoka ja lasketaan kalorit? (Iik!?) Syödään monta kertaa päivässä? (Kääk!) Kuulostaa aika pelottavalta, tiedän. Mutta miten se käytännössä oikeasti tapahtuu? Miten siitä saataisiin helppoa ja nopeaa että se päätös uudesta elämästä kestäisi helpommin ja pidempään?

Eipä hätää, rustasin sinulle Ruuanlaiton alkeet avuksesi niin tiedät mitä tehdä!



Punnitseminen

Monen mielestä punnitseminen on hankalaa ja siksi ihan täysin poissuljettua. Liian hifistelyä. Ihan kauheeta. Epäkäytännöllistä. Sanoinko jo hankalaa? Siksi monet eivät lähde missään nimessä siihen ruokien punnitsemiseen. Eikä se haittaa, jos ei halua punnita ruokiaan. Ei se estä sinua syömästä hyvin ja terveellisesti tai jopa tavoitteellisesti!

Miksi minä sitten punnitsen? No siksi, että se ei oikeastaan ole ehkä ihan niin hankalaa kuin ensihätään ajatellaan. Siten myös tiedän paljonko syön, ja siten määrien muuttelu on helppoa jos nykyiset määrät ei jostain syystä toimisikaan.

Nyt kerron sinullekin miten puntaroimisesta ja ruokamäärien seuraamisesta saadaan tehtyä tosi helppoa.

Ensinnäkin, muista että ruuasta mitataan aina kuivapaino. Se tarkoittaa sitä, että riisit punnitaan aina ennen keittämistä. Lihaa sinun ei tarvitse edes punnita sillä näet jo rasiasta paljonko paistat vaikka sitä jauhelihaa. Tuoreet vihannekset olet punninnut vaa-alla jo kaupassa, tai sitten sieltä pakastevihannespussista näet paljonko yhdessä pussissa on tavaraa. Nämä painot ovat aina kuivapainoja, tai raakapainoja.

Mutta siirrytäänpä siihen ruuan valmistamiseen, jossa se puntaroiminenkin pääsee tositoimiin.


Ruuan valmistaminen

Kun valmistetaan ruokaa, tulee eteen yksi mahdollinen sudenkuoppa sellaiselle, joka harjoittelee vasta syömään useasti päivässä. Kuinka kukaan ehtii valmistaa viisi ateriaa päivässä? Siihen menee varmaan hirveästi aikaa ja rahaa!

Minun vinkkini on, että kun syö yksinkertaisesti, voi syödä hyvin myös silloin kun katsoo vähän hintalappua. Loppulaskua voi saada hilattua alaspäin pitämällä silmällä kilohintoja, ja ostamalla suuria pakkauksia kerralla. Samalla päästään sitten ajan säästämiseen, sillä ostamalla isoja satseja kerralla säästät aikaa sillä sinun ei tarvitse käydä kaupassa joka päivä. Samalla varmistat sen, ettei jääkaappi huuda tyhjyyttään koko ajan ja aseta houkutuksia nälkäiselle töistä tulevalle elämäntapojen muuttajalle.

Tee myös suuria satseja ruokaa kerralla. Silloin punnitsemiset ja annosten laskemiset voi tehdä yhdellä kertaa ja loppuviikon voit vain rallatella annos kerrallaan ruokaa suuhun sen kummempia miettimättä. Ai miten niin? No.

Laske, kuinka paljon tarvitset riisiä vaikka kolmeksi päiväksi, jos söisit riisiä kolme kertaa päivässä. Leikitään että (heitän nämä lukemat nyt hatustani, joten sinä joka suunnittelet tekeväsi tämän ohjeen mukaan, laita omat arviosi määristä näiden esimerkkien paikalle niin hyvin menee) söisit riisiä vaikka 50g / ateria (50g tässä koska mun surkealla matikkapäällä se on aika helppo laskea).

3 ateriaa x 3 päivää = 9 annosta riisiä. Siis 9 x 50g = 450g riisiä kattilaan mitattuna. Tietenkin sitten kun jaat kattilallista valmista riisiä yhdeksään osaan, niin saattaa olla vähän hankalaa. Siinä tapauksessa voi laittaa vaikka sen kymmenennen annoksen siihen ihan vain sen takia, että silloin annosten jakaminen kattilassa on paljon helpompaa. Huomaa, että tässä haetaan nyt nimenomaan sitä elämän helpottamista! :) 


Sama juttu sitten toistetaan lihan kanssa. Ja jos et halua syödä samaa ruokaa joka päivä koko päivän, ei se mitään. Tee aamupäivälle vaikka kanaa, päivälle possua ja illalle jauhelihaa (alle 10% rasvoilla olevat jauhelihat on ihan ok myös painonpudottajalle) ja valmistat niitä vaikka sen 400g pompsin kaikkia kerralla. Siten sinulla on neljän päivän ruuat valmiina, jos oletetaan että lihaa syöt 100g / annos. Riisinkin voi korvata vaikka pastalla tai couscousilla, perunalla tai vaikkapa bataatilla. Muista herkutella välillä myös kalalla, esimerkiksi uunilohi viikonloppuna kuulostaa aika hyvältä, vai mitä? ;)


Lisää sitten vain mausteet ja kasvikset, äläkä unohda lisätä öljyä ruokaan, sillä varmistat rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen sekä hormonitoiminnan ylläpysymisen.


Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma sujuu näin. Tietysti erilaiset elämäntilanteet lisäävät omat tvistinsä, mutta näillä ohjeilla pääset jo hyvin alkuun!

Ei muuta kuin kokeilemaan. Lycka till! :)

2 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Ihan mielenkiinnosta, teetkö kanan pihvistä vai suikaleista vai millon mistäkin? :)

Unknown kirjoitti...

Teen kanan milloin mistäkin, nyt tosi IN on Lidlin valmiiksi maustetut (huom, ei marinoidut!) kanat - erityisesti Korean BBQ on aika jees! Ne vain laittaa uuniin ja tadaa, hyvää on! Avainasemassa kuitenkin on mausteet, niiden käytöstä voisin kirjoitella lähemmin tässä lähitulevaisuudessa! ;)